motor wont start

View previous topic View next topic Go down

motor wont start

Post  REDNUT on Sun Apr 07, 2013 9:25 am

ive got a 19t drift motor im playing with at the moment, but it doesn't always want to go, sometimes just needs a kick start,

do I need a new one or is that just needs a bit of love?

REDNUT

Posts : 92
Legend Status : 3
Join date : 2011-12-30
Age : 37
Location : Alexandra Hills

View user profile

Back to top Go down

Re: motor wont start

Post  WIDELOAD on Sun Apr 07, 2013 1:00 pm

It could be a few different things. Starting at just being dirty, a hung brush, worn comm & brushes. Worst case it could be an open coil on one of the arm segments.

First things first pick up some electric contact cleaner and give the motor a good clean out. Spray the shite out of it until the contact cleaner runs clear out the opposite end that you're spraying from. Let it dry and then oil the bushes/bearings, and see how you go.

If it's not fixed after that these are your options.

If it's a sealed silver can style motor, bin it and buy a new one. If it's a rebuildable, get it rebuilt and see if that fixes it. Still no worky after, that you'd be up for a new motor.
avatar
WIDELOAD

Posts : 655
Legend Status : 40
Join date : 2010-10-26
Age : 31
Location : Ipswich

View user profile

Back to top Go down

Re: motor wont start

Post  REDNUT on Sun Apr 07, 2013 1:10 pm

I haven't rebuilt one in a long time,


if by chance it needs brushes do most hobby shops cut coms, or do I need to buy a lathe?

REDNUT

Posts : 92
Legend Status : 3
Join date : 2011-12-30
Age : 37
Location : Alexandra Hills

View user profile

Back to top Go down

Re: motor wont start

Post  scottb on Wed Apr 10, 2013 2:02 pm

Come on Troy..... Sell your business mate.

Rob....Troy has all the gear to recon motors.. It's his second business
avatar
scottb

Posts : 537
Legend Status : 18
Join date : 2010-10-26
Age : 53
Location : Waterford

View user profile

Back to top Go down

Re: motor wont start

Post  WIDELOAD on Sat Apr 13, 2013 10:52 am

Sorry fellas, I've been working 6 days and i'm on-call after hours at the moment, along with trying to argue with insurance and banks.... Hadn't time to actually sleep neve mind anything else.

But yeah as Scotty said, i've got all the gear to build/rebuild motors if you need to..... Except a proper dyno.
avatar
WIDELOAD

Posts : 655
Legend Status : 40
Join date : 2010-10-26
Age : 31
Location : Ipswich

View user profile

Back to top Go down

Re: motor wont start

Post  BIGBOY on Sat Apr 13, 2013 11:41 am

Hey Troy I had a car stolen once and ins company offered jack #### for the car so I challenged them to replace it for that amount . Got another $4500 out of them .if that don't work try setting their office on fire ---------------------------oops here comes jay boy I'm outta here !!!!!!!
avatar
BIGBOY

Posts : 149
Legend Status : 3
Join date : 2012-05-18
Age : 47
Location : Park ridge /Brisbane

View user profile

Back to top Go down

Re: motor wont start

Post  REDNUT on Sat Apr 13, 2013 2:31 pm

I acuatly wondering if part of the problem could be running a axial vanguard speedy with the 19t motor?

REDNUT

Posts : 92
Legend Status : 3
Join date : 2011-12-30
Age : 37
Location : Alexandra Hills

View user profile

Back to top Go down

Re: motor wont start

Post  WIDELOAD on Sun Apr 14, 2013 6:55 am

Not sure if the vanguard runs brushed motors, haven't had any experience with them. It might be like the Castle Sidewinder and is default brushless, if you want to change to run brushed it needs the settings changed in using Castle Link.
But if it is in brushless mode (or brushless only), then that would explain it.
Brushless esc's don't like brushed motors unless you can change the esc settings to suit.


EDIT: I found the manual for the AE-3, it does run Brushed. But you need to program it with Castle Link and a computer to get it to work properly. Once you set it up to brushed reversing. Positive from the motor goes plug A on the esc and Neg on the motor goes to plug C on the esc.


BIGBOY wrote:Hey Troy I had a car stolen once and ins company offered jack #### for the car so I challenged them to replace it for that amount . Got another $4500 out of them .if that don't work try setting their office on fire ---------------------------oops here comes jay boy I'm outta here !!!!!!!

They've written if off for a reasonable amount, just waiting for the final paper work and settlement now... I think the waiting is the worst.

Least the bank #### is sorted. So going to look at, and hopefully buy a new (2nd hand) car monday....


Last edited by WIDELOAD on Sun Apr 14, 2013 7:03 am; edited 1 time in total
avatar
WIDELOAD

Posts : 655
Legend Status : 40
Join date : 2010-10-26
Age : 31
Location : Ipswich

View user profile

Back to top Go down

Re: motor wont start

Post  REDNUT on Sun Apr 14, 2013 9:52 am

sorry might be a ae-2 then it came from a honcho rtr?

I thought I saw vanguard written on it?

REDNUT

Posts : 92
Legend Status : 3
Join date : 2011-12-30
Age : 37
Location : Alexandra Hills

View user profile

Back to top Go down

Re: motor wont start

Post  WIDELOAD on Sun Apr 14, 2013 11:27 am

If it's the AE-2, it's brushed only and shouldn't be an issue.
avatar
WIDELOAD

Posts : 655
Legend Status : 40
Join date : 2010-10-26
Age : 31
Location : Ipswich

View user profile

Back to top Go down

Re: motor wont start

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum